Δημητριάδης: Η Λαϊκή Τράπεζα πτωχεύει δίχως μέτρα εξυγίανσης

Την κατεπείγουσα λήψη μέτρων εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και ολόκληρου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εισηγήθηκε στην κυβέρνηση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.

Η εξυγίανση, όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο της χώρας, «αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Ειδικότερα για τη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι εάν δεν δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία εξυγίανσης, το ίδρυμα «θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας».

Νωρίτερα, η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε πως θέτει πλαφόν ημερήσιας ανάληψης από τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών τα 260 ευρώ ανά πελάτη.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διεμήνυσε πως, σε περίπτωση που δεν βρεθεί οριστική λύση για την Μεγαλόνησο έως τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, θα διακόψει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στον κυπριακό τραπεζικό, εγείροντας τον κίνδυνο αλυσιδωτών τραπεζικών πτωχεύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης διαμήνυσε πως θα προστατευθούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα νέα συνεδρίαση των κυπρίων πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Παράλληλα, στις 20:00 ξεκινά κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της Κύπρου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ