Κλείσιμο

Αξιωματούχος ΕΕ: Εάν η Κύπρος αρνηθεί φορολόγηση καταθέσεων φεύγει από ευρώ

Εάν η Κύπρος δεν συναινέσει στην φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε την απώλεια όλων των μη εγγυημένων αποταμιεύσεων, όπως προειδοποίησε την Πέμπτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή είναι δική τους [...] Μπορούμε να κάνουμε πολλά προκειμένου να αποφύγουμε τέτοια θεμελιώδη ζημιά, αλλά εάν [οι Κύπριοι] δεν συνεργασθούν, απλούστατα θα ξεμείνουν από χρήματα και δεν θα έχουν άλλη επιλογή πλην του να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή του Reuters, η οποία έχει απ΄ ευθείας γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Λευκωσίας και της τρόικα.

«Εάν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος καταρρεύσει, τότε απλώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μία πολύ σοβαρή υποτίμηση [...] Δεν θα έχουν άλλο δρόμο πέραν του να ξεκινήσουν ένα δικό τους νόμισμα», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε προθεσμία στη Λευκωσία έως την Δευτέρα, 25η Μαρτίου προκειμένου να βρει μία βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τη διάσωση της χώρας. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις κυπριακές τράπεζες, ενδεχόμενο που θα οδηγούσε στην κεφαλαιακή κατάρρευσή τους.

Σε περίπτωση πτώχευσης των τραπεζών, η Κύπρος, όπως και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγγυάται μονάχα τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Όπως εκτίμησε η πηγή του Reuters, τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου θα έθετε σε κίνδυνο το 30 έως 40% των καταθέσεων άνω των 100.000, πλήγμα που θα ήταν πολύ σοβαρότερο από τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters