Κλείσιμο

Σαρρής: Η Κύπρος δεν επιζητά νέο δάνειο από τη Ρωσία

Η Κύπρος δεν αναζητά την παροχή νέου δάνειου από τη Ρωσία, καθότι η αύξηση της ρωσικής χρηματοδότησης θα εκτίνασσε το δημόσιο χρέος της νησιωτικής χώρας σε μη βιώσιμα επίπεδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα για επαφές με τον ρώσο ομόλογό του, Άντον Σιλουάνοφ. Όπως μετέδιδε την Τετάρτη, το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σαρρής επεδίωκε, μεταξύ άλλων, την χορήγηση ενός νέου ρωσικού δανείου, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη Μεγαλόνησο.

Ωστόσο, ο κ. Σαρρής διέψευσε ότι «οι πόρτες έχουν κλείσει», συμπληρώνοντας πως οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχισθούν. «Δεν υπάρχει εμπλοκή σε θέματα, υπάρχει μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι κατανοητό ότι, εάν είναι να υπάρξει βοήθεια, θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιες οικονομικές δραστηριότητες», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Σαρρής.

Παράλληλα, ο κύπριος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία επιζητεί την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που έλαβε από τη Μόσχα το 2011, ύψους 2,5 δισ., αλλά και τη μείωση του υφιστάμενου επιτοκίου από το 4,5% στο 2,5%. Το εν λόγω δάνειο είναι προγραμματισμένο να εξοφληθεί έως το 2016, με την κυπριακή κυβέρνηση να ζητά την μετάθεση της διορίας κατά πέντε έτη, έως το 2021.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τίθεται και το ενδεχόμενο ρωσικών επενδύσεων στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης, η δημιουργία του οποίου αποφασίστηκε από την κυπριακή Κυβέρνηση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ