Άκαρπες οι πρώτες επαφές Κύπρου-Ρωσίας για νέα δανειακή σύμβαση

Άκαρπες αποδεικνύονται έως τώρα οι επαφές μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, και του ρώσου Ομολόγου του, Άντον Σιλουάνοφ, για την παραχώρηση νέου δανείου από την πλευρά της Μόσχας προς τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ως πηγή το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η Κύπρος έχει ζητήσει την εκταμίευση νέου δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία, αλλά και την επιμήκυνση του προηγούμενου δανείου, αξίας 2,5 δισ., που έλαβε η Μεγαλόνησος το 2011.

Το εν λόγω διακρατικό δάνειο λήγει το 2016, με την Λευκωσία να ζητά την πενταετή παράταση της αποπληρωμής του, έως το 2021. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος επιζητά τη μείωση του υφιστάμενου επιτοκίου, που ανέρχεται στο 4,5%.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση και τονίσαμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαρρής, στον απόηχο της τη συνάντησής του με τον κ. Σουλιάνοφ.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια λύση η οποία θα παρέχει κάποια στήριξη», συμπλήρωσε. Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Σαρρής έχει διαμηνύσει πως θα παραμείνει στη Μόσχα έως ότου να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ