Κλείσιμο

Σόιμπλε: Tο επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν είναι πλέον λειτουργικό

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν είναι πλέον λειτουργικό, υποστήριξε ο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφανγκ Σόϊμπλε,  καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση της Λευκωσίας να δράσει άμεσα. «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της», πρόσθεσε.

«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεοκοπία.
Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά.
Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in) ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επισήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.

Ακόμη ο γερμανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό κοινοβούλιο. «Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς το παρόν, το χρέος είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γιέρουν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει την Κύπρο να παρακάμψει τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Επιβεβαιώνω πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συνδράμει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες», τόνισε.

Πηγή: skai.gr