Ντάισελμπλουμ: Αναπόφευκτη η συμβολή των καταθετών στην Κύπρο

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη.

«Αυτό αποκλείεται εντελώς, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εφάπαξ τέλος σε άλλες χώρες», είπε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας επέμεινε ότι λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και των αναγκών της για ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναπόφευκτο να κληθούν να συμβάλουν οι καταθέτες.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε σήμερα ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχουν προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου.
Πηγή: skai.gr