Fitch: Σε καθεστώς παρακολούθησης με προοπτική υποβάθμισης τρεις κυπριακές τράπεζες

Σε καθεστώς παρακολούθησης με την προοπτική υποβάθμισης έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch το αξιόχρεο της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, λόγω των κινδύνων που προκύπτουν από την πρόθεση επιβολής έκτακτου τέλους στους καταθέτες τους.

Οι ζημιές αυτές, όπως σημειώνει ο Fitch, αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, και είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το ομολογιακό χρέος των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ιδιαίτερα χαμηλό (εκτιμάται στα 1,7 δισ.), ιδιαίτερα σε σχέση με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων (περίπου 126 δισ. τον Ιανουάριο). Πολλοί αναλυτές έχουν σχολιάσει πως το χαμηλό επίπεδο ομολογιακού χρέους, «κούρεμα» του οποίου δεν αρκούσε για τις ανάγκες της Κύπρου, οδήγησε το Eurogroup στη λύση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο που εκπόνησε την Τρίτη το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, από το τέλος εξαιρούνται οι καταθέσεις που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, ενώ θα επιβληθεί συντελεστής 6,75% για καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ, και 9,9% για ποσά άνω των 100.000.

Η Κυπριακή Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει στις 18:00 προκειμένου να ψηφίσει για την νομοθέτηση του εν λόγω μέτρου. Αβέβαιο παραμένει εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη μπορεί να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του μέτρου.  Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο νέας αναβολή της ψηφοφορίας.

Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά έως την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ κλειστό θα παραμείνει κατά το ίδιο διήμερο και το κυπριακό χρηματιστήριο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ