S&P: Ανεργία και λιτότητα δεν ευνοούν τις μεταρρυθμίσεις

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s εκτιμά ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να φέρουν εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ανεργία τείνει να αυξάνεται γραμμικά όσο διατηρείται η πολιτική λιτότητας, δηλώνει στην εφημερίδα Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ ο επικεφαλής του γραφείο του στη Γερμανία Τόρστεν Χίνριχς.

«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική», υπογραμμίζει ο Χίνριχς στη συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία κοινωνική συνομολογία για τα μέτρα διάσωσης. Και η υψηλή ανεργία δεν βοηθά», προσθέτει ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως ο κόσμος στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήδη έχουν αποδείξει πως είναι μεν πρόθυμοι να ανεχθούν τα μέτρα λιτότητας, όμως «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον».

Στην δε Ιταλία ελλοχεύει ο κίνδυνος «η νέα κυβέρνηση να μην είναι αρκούντως δυνατή για να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη», επισημαίνει ο Χίνριχς.

Ο ίδιος εξηγεί πως ο οίκος S&P θα συνεχίσει να αξιολογεί με τριπλό Α την Γερμανία, ως εκ τούτου δεν βλέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας στον ορίζοντα: «είναι ένα από τα λιγοστά ΑΑΑ και τις πιο σταθερές χώρες που ακόμη υπάρχουν στην Ευρώπη».

Το μόνο πρόβλημα στη Γερμανία είναι η μικρή δυνατότητα κέρδους στον τραπεζικό τομέα, που οφείλεται στην ύπαρξη πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επισημαίνει ο Χίνριχς, μολονότι διαπιστώνει θετικές αλλαγές στον τομέα όσον αφορά την αναχρηματοδότηση και τα αποθεματικά κεφάλαια.
Πηγή: skai.gr