Τεράστιο βήμα της Ιρλανδίας προς την έξοδο από την κρίση

Ένα μεγάλο βήμα στην πορεία προς την επιστροφή της στις αγορές πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ιρλανδία, η οποία κάλυψε σχεδόν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της έως τα τέλη του 2014, αντλώντας 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δημοπρασίας 10ετών ομολόγων.

Ήταν η πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους από την πλευρά του Δουβλίνου από τα τέλη του 2010, οπότε η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές υπό το βάρος μίας μεγάλης τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση χαιρέτησε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, με τον υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, να δηλώνει πως η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην προσπάθειά της να εξέλθει από το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας που έχει συνομολογήσει με τους πιστωτές της.

Όπως δήλωσε ο κ. Νούναν, το τελικό επιτόκιο για τα ιρλανδικά χρεόγραφα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 4,15%, αισθητά μειωμένο από το 15%, όπου βρισκόταν στα μέσα του 2011.

Παρά ταύτα, μολονότι η σημερινή δημοπρασία καταδεικνύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που τρέφουν οι επενδυτές προς το αξιόχρεο της Ιρλανδίας, αυτό αναμένεται να προφέρει λιγοστή ανακούφιση στους πολίτες, καθώς το Δουβλίνο προσπαθεί να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε.

Η Ιρλανδία έχει μεν κατορθώσει να αποφύγει την ύφεση που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης, και αναμένει ένα ακόμα έτος ανάπτυξης το 2013, ωστόσο, η ανεργία παραμένει σταθερά άνω του 14%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ιδιαίτερα αδύναμος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ