Κρίσιμη απόφαση της Ευρωβουλής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Τη στάση του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020 θα καθορίσει με ψήφισμά του την προσεχή Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η υιοθέτηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, που συμφωνήθηκε σε επίπεδο ηγετών, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου. Την Τετάρτη, το ΕΚ θα ψηφίσει επίσης επί των γενικών κατευθυντήριων γραμμών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει και θα παρουσιάσει την Τετάρτη και τις προτεραιότητές του για την επικείμενη σύνοδο κορυφής. Η σύνοδος της 14ης και 15ης Μαρτίου θα εξετάσει την εφαρμογή των συστάσεων του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" από τα κράτη μέλη, καθώς και την εφαρμογή των προγραμμάτων σταθερότητας του 2013 και των εμβληματικών πρωτοβουλιών της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την προστασία της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης θα συμπεριληφθούν στο επόμενο πακέτο των δύο νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Αυτό το "διπλό πακέτο" νομοθετημάτων θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εποπτεία των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης με απώτερο στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ