Fitch: Οφέλη αλλά και κίνδυνοι από τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

Μεσοπρόθεσμα οφέλη αλλά και σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους αναμένεται να επιφέρει η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank στα δύο ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως αναφέρει έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Fitch, η συνένωση των δύο τραπεζών θα βοηθήσει την Εθνική Τράπεζα να «μεγαλώσει» τη δύναμή της στην ελληνική αγορά, και αναμένει τη δημιουργία μίας «ενισχυμένης βάσης καταθέσεων» που θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους λειτουργίας του νέου ομίλου «σε βάθος χρόνου».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η Fitch, ο νέος όμιλος θα «επωφεληθεί από το ενισχυμένο διεθνές αποτύπωμα» που έχουν αμφότερες η Εθνική και η Eurobank, ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Τράπεζας, η συνένωση των δύο ιδρυμάτων θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό όμιλο που θα ελέγχει (pro-forma) το 32% των δανείων και το 36% των καταθέσεων στην ελληνική αγορά, έχοντας παράλληλα περιουσιακά στοιχεία αξίας 178 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά ταύτα, η έκθεση της Fitch υπογραμμίζει και τους κινδύνους που απειλούν τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, και οι οποίοι «βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι από τα κέρδη»

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι κίνδυνοι πηγάζουν από «το σχετικά μεγάλο μέγεθος και τη σημαντική επικάλυψη» που παρατηρείται σε «μέσα και ρίσκα» των δύο τραπεζών.

Επιπλέον, η Fitch τονίζει ότι περιμένει τη διατήρηση των «χρηματοδοτικών πιέσεων» που ταλανίζουν τις δύο τράπεζες, «τουλάχιστον στο επικείμενο χρονικό διάστημα», σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που τα δύο ιδρύματα «πρέπει να πετύχουν τους στόχους αναδιάρθρωσης» που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Εθνική Τράπεζα και Eurobank έχουν λάβει έως τώρα 9,8 και 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως κεφαλαιακή υποστήριξη, βάσει των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το 2012.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ