Το ECOFIN ζητά να χαλαρώσουν οι διορίες για τα δάνεια Ιρλανδίας – Πορτογαλίας

Να «χαλαρώσουν» τις διορίες αποπληρωμής των δανείων Ιρλανδίας και Πορτογαλίας ζήτησαν από τους διεθνείς πιστωτές οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν στο Ecofin.

«Συζητήσαμε το κατά πόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα είναι έτοιμοι κατ' αρχήν να εξετάσουν μια προσαρμογή των ημερομηνιών λήξης για τα διεθνή δάνεια προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προκειμένου να χαλαρώσουν οι διορίες αποπληρωμής του χρέους των δύο χωρών», αναφέρουν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.

Ζητούν επίσης από την τρόικα των διεθνών δανειστών--Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο--να επεξεργαστεί τις καλύτερες επιλογές για τις δύο χώρες σε ότι αφορά τα προγράμματα δανειοδότησης τους.

Χθες, (Δευτέρα), οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξήραν το Δουβλίνο και τη Λισαβόνα για την «ισχυρή δέσμευσή τους στα αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής τους, τα οποία έχουν ήδη επιτύχει στην αντιμετώπιση προηγούμενων συσσωρευμένων ανισορροπιών», προσθέτοντας ότι «και τα δύο προγράμματα βρίσκονται σε καλό δρόμο και αποδίδουν καλά, παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η τρόικα θα ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες της «το ταχύτερο δυνατό», προσθέτοντας ότι μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Οικονομία Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι "η συνεχιζόμενη εύθραυστη οικονομική κατάσταση της αγοράς καθιστά απαραίτητο και οι δύο χώρες να εξακολουθήσουν την δέσμευσή τους στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος".

Η Ιρλανδία, από την πλευρά του, ελπίζει να της χορηγηθεί διορία 15 χρόνων για να αποπληρώσει τα διεθνή δάνειά της.

Πηγή: skai.gr