Κλείσιμο

Στις 25 Φεβρουαρίου επιστρέφει η τρόικα με επτά ανοιχτά μέτωπα

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο χρόνος για την έλευση της τρόικα στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου μετράει πλέον αντίστροφα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Πηγή προβληματισμού για την κυβέρνηση αποτελεί η υστέρηση των εσόδων, καθώς εδραιώνεται η εκτίμηση πως η απώλεια έναντι του στόχου που καταγράφηκε τον Ιανουάριο δεν είναι συγκυριακή, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει τον κρατικό Προϋπολογισμό σε σημαντικές αποκλίσεις κατά τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται πτώση της τάξης του 15% στις εισροές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Εν των μεταξύ, θεωρείται βέβαιο ότι η έλευση της τριμερούς στην Αθήνα θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, τις απολύσεις το Δημόσιο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αποκλίσεις σε σχέση με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους θα είναι μικρότερες δυνατές, προετοιμάζοντας ωστόσο και μία «γραμμή άμυνας» απέναντι στις αξιώσεις της τρόικα, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η δεν μπορεί να ζητηθεί η υπερψήφιση νέων μέτρων από τη Βουλή.

Όσον αφορά την τριμερή, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιστρέφουν στην Ελλάδα προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα σημαντικά «ανοικτά μέτωπα», με προτεραιότητα να δίνεται στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την αξιολόγηση πορείας του προϋπολογισμού, τις απολύσεις και τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου και το πτωχευτικό δίκαιο για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εν μέσω αυτού του εκρηκτικού μίγματος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαπιστώνει ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν κινείται πλέον με τους απαιτούμενους ρυθμούς και πλέον, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: των Κ. Π. Παπαδιόχου, Βασίλη Ζήρα και Σωτήρη Νίκα