Επιστροφή εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία διαπιστώνουν οι Βρετανοί

Το κατά πόσο έχει παρέλθει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξετάζει στο νέο του τεύχους ο Εκόνομιστ, σχολιάζοντας ότι πολιτικοί και επιχειρηματίες βλέπουν επιτέλους ένα φως στον ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι παρά την ύφεση που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και την ανεργία που είναι κοντά στο 27% η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Προστίθεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας έως τον Οκτώβριο και ότι υπάρχει μία αύξηση των τουριστικών κρατήσεων που έχει χαροποιήσει τους ξενοδόχους του Αιγαίου. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στο όλο κλίμα βοηθά και η διαβεβαίωση από τη Γερμανία ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, ενώ οι καταθέσεις επιστρέφουν, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ανακάμψει και τα μετοχικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός γίνεται πιο σταθερός, με τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αρκετές από αυτές, παρά τους νέους φόρους και περικοπές. Σημειώνεται μάλιστα ότι η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι υψηλότερη του Αλέξη Τσίπρα, το ταξίδι του οποίου σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον με σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του «ενόχλησε» την πιο αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πιο μετριοπαθείς.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στα αρνητικά της κατάστασης, η Ελλάδα πασχίζει να πετύχει τους νεότερους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, ώστε να εισπράξει την επόμενη δόση των χρημάτων του συμφωνηθέντος πακέτου βοήθειας.

Επιπλέον πρόσφατα απορρίφθηκε από τους πιστωτές επενδυτικό νομοσχέδιο διότι ευνοούσε τοπικά συμφέροντα, η πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ καθυστερεί, μετά την απόφαση αναζήτησης δυτικών επενδυτών, λόγω της αμερικανικής παρέμβασης κατά των ρωσικών Gazprom και Sintez που ενδιαφέρθηκαν.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει φέρει εκατοντάδες συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και επιφανών Αθηναίων επιχειρηματιών, αλλά λίγες καταδίκες ή κατασχέσεις περιουσιών. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών παραπονιούνται ότι τα δικαστήρια δίνουν ποινές με αναστολή σε μεγαλοφοροφυγάδες αντί να τους στέλνουν φυλακή, με τους δικαστές να έχουν μπλοκάρει την πρόταση της τρόικα για fast-track διαδικασίες στα δικαστήρια για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την κοινωνική αναταραχή που σιγοβράζει, υιοθετώντας πιο σκληρή γραμμή κατά διαδηλωτών, μη διστάζοντας να υιοθετήσει το μέτρο της επιστράτευσης απεργών. Για πρώτη φορά εκατοντάδες αγρότες που έχουν βγει με τα τρακτέρ τους στους δρόμους απειλούνται με διώξεις. «Αυτές οι κοινωνικές εντάσεις είναι απίθανο να εξαφανιστούν ακόμα και αν το οικονομικό κλίμα συνεχίσει να βελτιώνεται», καταλήγει το δημοσίευμα του Εκόνομιστ.

Την ίδια ώρα ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα κάνει λόγο για επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραγιάννης της επενδυτικής εταιρείας Olympia Development εκτιμά ότι η ύφεση θα λήξει φέτος. Λέει ότι η εταιρεία του σκοπεύει να δαπανήσει έως και 100 εκατομμύρια ευρώ σε εξαγορές και αναβαθμίσεις τρεχουσών επενδύσεων. Καθώς οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα δυσκολεύονται στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, η Olympia Development θα αξιοποιήσει το εισόδημα από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Πολωνία που ελέγχεται από τον ίδιο επιχειρηματία. «Το εξωτερικό περιβάλλον είναι καλύτερο, αισθανόμαστε ασφαλείς εντός της ευρωζώνης και η κυβέρνηση έχει ξαναρχίσει τις μεταρρυθμίσεις», δηλώνει ο κ. Καραγιάννης, απηχώντας την άποψη όλο και μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων επιχειρηματιών.

Γίνεται και εδώ αναφορά στη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, καθώς και στις προβλέψεις των τραπεζών για αρχή ανάκαμψης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται επίσης ότι πολυεθνικές εταιρείες όπως Unilever, Henkel και Procter & Gamble έχουν ανακοινώσει σχέδια για αύξηση της παραγωγής στις ελληνικές μονάδες τους.

Οι κινήσεις αυτές κατά την εφημερίδα αντικατοπτρίζουν την αυξημένη ανταγωνιστικότητα της χώρας, μετά την πτώση του κόστους εργασίας κατά 30-35% και την αυξημένη εργασιακή ευελιξία. Προστίθεται ότι έχει καμφθεί η δύναμη των συνδικάτων καθώς οι εργοδότες έχουν πια την ικανότητα να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε μόνο κατά 0,2% παρά το γεγονός ότι τα νοικοκυριά παραμένον τα πιο απαισιόδοξα στην ΕΕ μετά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και τους υψηλούς φόρους που επιβλήθηκαν από τον Ιανουάριο.

Επικεφαλής εταιρείας ασφαλίσεων αυτοκινήτων λέει ότι οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα εκτιμώντας ότι κάποια εμπιστοσύνη επιστρέφει στην ευρύτερη οικονομία, χωρίς να είναι πάντως σίγουρος πόσο θα διαρκέσει αυτή η τάση.

Άλλος επιχειρηματίας δηλώνει ότι εξασφάλισε την πρώτη εξαγωγική παραγγελία του, για πώληση ελαιόλαδου στα Η.Α.Ε., σε μπουκάλια με σχήμα ελιάς. Δηλώνει ότι δέχεται διερευνητικές προσεγγίσεις από το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, και ότι είναι αισιόδοξος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο