Δυσαρέσκεια Ράιχενμπαχ για τις καθυστερήσεις τραπεζών να διοχετεύουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις

Τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι τράπεζες καθυστερούν, όπως είπε, να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις κεφάλαια, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά, εξέφρασε ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, που προέρχονται από το ΕΤΕΑΝ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά, όπως αποκάλυψε ο κ. Ράιχενμπαχ, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στις επιχειρήσεις μόνο τα 150 εκατομμύρια ευρώ. “Οι τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν. Πρέπει να τα διαθέσουν, ανεξάρτητα από την ανακεφαλαιοποίηση. Έπρεπε να το είχαν κάνει εδώ και κάποιο καιρό”, είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε με τους προέδρους των επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Σε ερώτηση αν γνωρίζει πότε θα διοχετευτούν αυτά τα κεφάλαια στην αγορά είπε ότι αυτό εναπόκειται στις τράπεζες, ενώ ο επικεφαλής της Task Force, αφού συζήτησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, παραδέχθηκε ότι η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, προέτρεψε τον κ. Ράιχενμπαχ να μεσολαβήσει και να “πιέσει την κυβέρνηση για να κάνει κάτι για την αγορά και τους μικρομεσαίους”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε "τραγική" την κατάσταση που επικρατεί.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, είπε μεταξύ άλλων στον επικεφαλής της Task Force ότι η υπερφορολόγηση σε περιόδους ύφεσης μειώνει την κατανάλωση, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στις “τεράστιες θυσίες που έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός”, ενώ επισήμανε ότι “ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης, της ύφεσης και της ανεργίας” συνεχίζεται.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ