Αισιόδοξοι οι επενδυτές για το μέλλον της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fitch

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η πλειοψηφία των επενδυτών είναι αισιόδοξη σχετικά με το μέλλον του ευρώ, σύμφωνα με την τριμηνιαία δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Στο ερώτημα ποιά θα είναι η κατάληξη της κρίσης, το 51% των ερωτηθέντων επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων απάντησε ότι η Ευρωζώνη θα τα καταφέρει κουτσά-στραβά.

Ποσοστό 28% των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι η Ευρωζώνη θα μετατραπεί σε πλήρη δημοσιονομική ένωση. Μόνο το 11% των επενδυτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι στο τέλος η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη, ενδεχομένως ακολουθούμενη από μία ή δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας, ενώ στη δημοσκόπηση του Ιουλίου το ποσοστό των επενδυτών που πίστευε το ίδιο ανερχόταν στο 21%.

Παράλληλα, σημειώθηκε πολύ μεγάλη άνοδος στο ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν βελτίωση των θεμελιωδών πιστωτικών συνθηκών για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού το ποσοστό τους από 29% τον Οκτώβριο ανήλθε τον Ιανουάριο στο 51%.

Το 53% των ερωτηθέντων περιμένει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα βελτιωθεί σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2012, το 39% περιμένει ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν περίπου ίδιες και μόλις το 8% αναμένει επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών.

Η Fitch συνδέει την αντιστροφή του κλίματος με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει το δεύτερο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει περάσει και ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν θα αποκατασταθεί πλήρως μέχρι να αρχίσει μια αισθητή οικονομική ανάκαμψη.

Αναδημοσίευση: www.kathimerini.gr

Πηγή: Του Κώστα Καρκαγιάννη