Fitch Ratings: Νέα υποβάθμιση της Κύπρου

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε B από BB-, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος εκτιμά ότι το μέγεθος της κρατικής στήριξης στον τραπεζικό τομέα θα είναι πιθανόν υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και των κυπριακών αρχών έχουν παραταθεί, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος διάσωσης.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Κύπρο σε BB- από BB+, εξαιτίας της αδύναμης μακροοικονομικής προοπτικής, της κατάστασης των δημοσιονομικών και της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Επτά μήνες μετά το κυπριακό αίτημα για διάσωση, που ακολούθησε τη διαγραφή του ελληνικού χρέους στην οποία έπεσαν θύμα οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ο χρόνος τελειώνει, προειδοποιεί στο μεταξύ σε δημοσίευμά του ο Economist.

Πηγή: skai.gr