FT: Ακόμα δύο μήνες καθυστέρηση για το κυπριακό πρόγραμμα

Καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Κύπρου εν μέσω εντεινόμενων διαφωνιών για τον τρόπο μείωσης του κόστους σε διαχειρίσιμο επίπεδο προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και έχουν μιλήσει στην εφημερίδα εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στη διάσωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα δοκίμαζε στο έπακρο τη δυνατότητα της Λευκωσίας να χρηματοδοτήσει τις κυβερνητικές και τραπεζικές της ανάγκες. Την ίδια στιγμή πάντως σημειώνεται ότι οι φόβοι να ξεμείνει η Κύπρος από ρευστό έχουν περιοριστεί μετά τη χρήση αποθεματικής ρευστότητας και την επίδειξη προθυμίας από τη Ρωσία να καθυστερήσει η αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι δημοσίως οι Κύπριοι ηγέτες αποδίδουν την καθυστέρηση στην παρατεταμένη αξιολόγηση από την Pimco, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι αναδεικνύονται βαθύτερες έριδες, ακόμα και μεταξύ των διεθνών πιστωτών που απαρτίζουν την τρόικα. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε σημαντική διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους πριν συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Παράλληλα η Γερμανία φέρεται να μην είναι επαρκώς ικανοποιημένη με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος που επιμένει να καταγγέλλει το Βερολίνο.

Επιπλέον, όπως προσθέτει η εφημερίδα, ηγέτες της ΕΕ και «ιδίως η Άνγκελα Μέρκελ» φέρονται να μην θεωρούν πια το Δημήτρη Χριστόφια ως αξιόπιστο συνομιλητή. Έχουν αποφασίσει λοιπόν να περιμένουν μέχρι μετά τις εκλογές πριν επαναλάβουν τις συνομιλίες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συναινέσουν στη συμφωνία καθυστέρησης της κυπριακής διάσωσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Oρισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου και άλλοι την επιβολή ζημιάς σε σχεδόν όλους τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου και άλλοι την επιβολή ζημιάς σε σχεδόν όλους τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων καταθετών με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, το όριο μέχρι το οποίο οι καταθέσεις προστατεύονται από την ΕΕ. Εξάλλου, μαζί με το ΔΝΤ χώρες του βορρά όπως η Γερμανία και η Φινλανδία πιέζουν δυνατά για συμμετοχή των τραπεζικών πιστωτών στη διάσωση. Αντίθετα, αξιωματούχοι της Κομισιόν και της ΕΚΤ αντιδρούν στη λήψη δραστικών μέτρων κατά των τραπεζών φοβούμενοι την πρόκληση πανικού από ομολογιούχους και καταθέτες σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ισπανία.

Αξιωματούχος «στο στρατόπεδο του ΔΝΤ» δηλώνει ότι η Κύπρος δεν είναι όσο συστημική είναι η Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά είναι συστημική. Πάντως άλλος κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμά ότι οι πιέσεις είναι κίνηση τακτικής «ώστε να φοβηθεί η άλλη πλευρά».

Αξιωματούχος της ΕΕ δηλώνει επίσης ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες απορρίπτει ο πρόεδρος Χριστόφιας, δε θα υπάρξει πρόγραμμα διάσωσης. Διαπραγματευτές που αναζητούν ένα συμβιβασμό λένε ότι πιστεύουν πως οι ιδιωτικοποιήσεις σε συνδυασμό με μια πιο περιορισμένη ζημιά για τραπεζικούς πιστωτές ίσως επαρκούν για να έρθει το κυπριακό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο, αλλά το Βερολίνο αναμένεται να πιέσει για ευρύτερες επιλογές από την τρόικα.

Εξάλλου, οικονομικός συντάκτης των Κυριακάτικων Τάιμς αναφέρει ότι σύμφωνα με φήμες στο Σίτι η Μόσχα θα ήταν διατεθειμένη να διασώσει την Κύπρο με αντάλλαγμα ναυτική βάση στο νησί. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν στην Κύπρο Βρετανοί στρατιώτες κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο, σχολιάζει η εφημερίδα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο