Fitch: Προειδοποιεί για υποβάθμιση των ΗΠΑ, λόγω «δημοσιονομικού γκρεμού»

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ με υποβάθμιση και στέρηση του τριπλού Α αν η Ουάσινγκτον δεν αποτρέψει την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών και τις αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων στις αρχές του 2013. 

«Η αποτυχία αποφυγής του δημοσιονομικού γκρεμού (fiscal cliff) περισσότερο θα ενέτεινε παρά θα περιόριζε  την αβεβαιότητα στα δημοσιονομικά και θα ωθούσε τις ΗΠΑ σε μια ύφεση που μπορούσε να αποφευχθεί», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2013.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να υποσκάψει την μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και την χρηματοοικονομική σταθερότητα, των ΗΠΑ... Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιολόγηση των τριών Α των ΗΠΑ».

Να υπενθυμίσουμε ότι οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατηρεί την αρνητική προοπτική στο κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ, ενώ η Standard & Poor's ήταν ο πρώτος οίκος που υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, στερώντας τους το AAA τον Αύγουστο του 2011.

Πηγή: skai.gr