Εντός της εβδομάδας η αποστολή των στοιχείων των οφειλών

Του Σωτήρη Νίκα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται τα υπουργεία να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) τα στοιχεία των οφειλών τους, ώστε οι υπηρεσίες του ΓΛΚ να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να προγραμματίσουν την αποπληρωμή τους. Πάντως, προτεραιότητα έχει δοθεί στο να ξεκινήσει η καταβολή των φόρων που δεν έχουν επιστραφεί.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να προλάβει και να αρχίσει να αποπληρώνει υποχρεώσεις του εντός του έτους. Η έκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν αποπληρωθεί 2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 11,4 δισ. ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτή τη στιγμή (9,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη Νοεμβρίου και 2 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων που εκκρεμούν και δεν είχαν υπολογιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου).

Ωστόσο, η εξόφληση 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους είναι απίθανο να συμβεί. Ενας ρεαλιστικός στόχος – σύμφωνα με αρμόδια στελέχη - είναι να εξοφληθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται από την έκθεση της Κομισιόν να αποπληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου. Πάντως, προτεραιότητα έχουν οι επιστροφές φόρων, καθώς από το πρωθυπουργικό γραφείο δόθηκε εντολή στις εφορίες να επιταχύνουν όλες τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η επιστροφή φόρων ύψους 738 εκατ. ευρώ που είναι ήδη καταγεγραμμένες.

Εξ' αυτών τα 108,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγείς, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να καταβάλλει το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 150.000 νοικοκυριά - δικαιούχους. Συνολικά, το κονδύλι ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ για φέτος και την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διατεθούν τα πρώτα 4 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, τα ποσά των δόσεων έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια και εκτός από τις εσωτερικές υποχρεώσεις του κράτους, θα πρέπει να καλύψουν και εκείνες προς το εξωτερικό έως τα τέλη Μαρτίου. Στις 21 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις 26 Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα ακόμα ομόλογο που δεν δέχτηκε το «κούρεμα» που προέβλεπε το PSI και ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ και στις 20 Φεβρουαρίου λήγει ένα ομόλογο αξίας 150 εκατ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παράλληλα, από τώρα έως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει σε τόκους το ποσό των 2,1 δισ ευρώ, ενώ υπάρχει και η μεγάλη υποχρέωση της αποπληρωμής των εντόκων γραμματίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Ολες αυτές οι υποχρεώσεις αθροίζουν ένα ποσό της τάξης των 6,1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί από τη δόση που ήδη εκταμιεύθηκε και εκείνες που έχει σχεδιαστεί να καταβληθούν σε κάθε έναν από τους τρεις πρώτους μήνες του 2013 (φθάνοντας το συνολικό δάνειο στα 52,4 δισ. ευρώ μαζί με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

Ταυτόχρονα, από τα 52,4 δισ ευρώ, τα 11,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Ο διακανονισμός, δηλαδή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με εκείνα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), έγινε χθες. Οπότε το ποσό των 11,3 δισ. ευρώ αξιοποιήθηκε.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το ποσό που θα διατεθεί από τη δόση ανέρχεται στα 23,2 δισ. ευρώ. Θα διατεθούν σε δύο δόσεις. Η πρώτη – των 16 δισ. ευρώ – έχει ήδη εκταμιευθεί, ενώ η δεύτερη – των 7,2 δισ. ευρώ – θα διατεθεί τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα έχει αναλάβει και δύο υποχρεώσεις. Από τα δάνεια των 52,4 δισ. ευρώ, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα αποθεματικό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, αλλά και να καταβάλει το ποσό των 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της χώρας στα κεφάλαια που θα διαθέτει ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM).

Πηγή: Καθημερινή
Πηγή: skai.gr