Κλείσιμο

Κριτική Βάιντμαν στη συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία

Kριτική στην ευρωπαϊκή συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, ασκεί ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο αυτό μόνο προσωρινά.

Οι υπουργοί Οικονομικών
της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να δώσουν στην ΕΚΤ την αρμοδιότητα της άμεσης εποπτείας για τουλάχιστον 150 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ, και να παρεμβαίνει στις μικρότερες αν εντοπίζονταν προβλήματα.

«Δεν έχω πεισθεί ότι το ΔΣ της ΕΚΤ είναι το ιδανικό σώμα για να αποφασίζει εάν μια τράπεζα θα πρέπει να κλείσει ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Ο Βάιντμαν υποστήριξε ότι για «πρακτικούς λόγους», οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να έχουν θέσει έναν πιο μικρό κύκλο για «συστημικά σχετικές τράπεζες». Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία ίσως να μην είναι αρκετή για να διαχωρίσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από το νέο της εποπτικό ρόλο.

Την αποφασιστικότητά
της ΕΚΤ να πράξει ό,τι απαιτείται για τη διάσωση του ευρώ, εντός του πλαισίου που καθορίζεται από το καταστατικό της, επισημαίνει στο μεταξύ ο επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Financial Times.
Πηγή: skai.gr