Κλείσιμο

Στουρνάρας: «Το ταξίδι σήμερα αρχίζει»

«Όσοι πίστεψαν στην Ελλάδα νιώθουν σήμερα δικαιωμένοι, αλλά όχι εφησυχασμένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ενημέρωση της κυβέρνησης στον Τύπο μετά το σημερινό «πράσινο φως» του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Όσα hedge funds είχαν επενδύσει στην κατάρρευση της χώρας έχουν χάσει σήμερα πολλά χρήματα, δήλωσε ακόμα ο υπουργός, προσθέτοντας πως «είμαι από εκείνους που εκτιμά ότι "από σήμερα ξεκινά το ταξίδι"».

Σήμερα επιβραβεύεται μία συλλογική προσπάθεια πολλών μηνών, υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «το αποτέλεσμα [της προσπάθειας αυτής] είναι η σημερινή έγκριση του Eurogroup προς το EFSF για την εκταμίευση των 52,5 δισ. ευρώ».

Από το συνολικό ποσό, 16 δισ. θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 στον προϋπολογισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 11,2 στην επαναγορά του χρέους, διευκρίνισε ο υπουργός.

Η Ελλάδα έχει πρόσβαση στα 109 δισ. του αρχικού δανείου, αλλά με την νέα συμφωνία η χώρα έχει πρόσβαση και σε επίπλέον 20 δισ.

«Η χώρα κάλυψε απλά μία αναγκαία συνθήκη για την παραμονή της στο ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ωστόσο να εφαρμόστεί και η "ικανή συνθήκη", δηλαδή να ψηφισθεί το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται απόψε στη Βουλή.

Η Ελλάδα πήρε μία πολύ μεγάλη ανάσα, συμπλήρωσε, κέρδισε χρόνο για να μεταστρέψει την τάση της οικονομίας, καθώς και μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσει μεταρρυθμίσεις χωρίς το «μαχαίρι στο λαιμό». Μέχρι τη Δευτέρα, διευκρίνισε, θα δοθούν στην Ελλάδα τα 34,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr