Reuters: Στα 32 δισ. οι προσφορές για επαναγορά ομολόγων

Στα 31,8 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι συνολικές προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η μέση τιμή
διαμορφώθηκε στο 33,5% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που επαναγοράζονται, αυξάνοντας το συνολικό κόστος του προγράμματος κατά 450 εκατομμύρια ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε, πιθανότατα οριστικά, σήμερα, έπειτα από το δεύτερο άνοιγμά του την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγή του διεθνούς πρακτορείου, το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων οδηγεί σε διαμόρφωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 126,6% του ΑΕΠ το έτος 2020, τη στιγμή που ο στόχος του σχεδίου του Eurogroup έθετε ως στόχο το 124% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση του χρέους κάτω από το 110% έως το 2022.

Σε πραγματικούς αριθμούς, η μείωση του ελληνικού χρέους από την επαναγορά τίτλων ανέρχεται περίπου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, 12 Δεκεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι, στον απόηχο του Eurogroup όπου καταρτίστηκε το σχέδιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους, διαρρoή εσωτερικού εγγράφου αποκάλυψε ότι το χρέος το 2020 θα διαμορφωνόταν στο 126,6% και ότι, προκειμένου να καταπέσει το χρέος στο επιθυμητό επίπεδο, θα χρειάζονταν περαιτέρω μέτρα, όπως μείωση επιτοκίου του διμερούς δανεισμού της Ελλάδας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την αποτίμηση του προγράμματος επαναφοράς ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει αποσαφηνίσει πως η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων συνιστά προϋπόθεση προκειμένου να αποδεσμεύσει το μερίδιο που του αναλογεί από την πολυαναμενόμενη δόση διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα εγείρουν το ενδεχόμενο μη επίτευξης του στόχου του 124% έως το 2020.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει δηλώσει πως σε περίπτωση που το πρόγραμμα επαναγοράς δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη, η ευρωζώνη θα πρέπει να επανεξετάσει το συμφωνηθέν σχέδιο για την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών ενεργειών προκειμένου να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τι είναι το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα επαναγοράς χρεογράφων συνιστά, ουσιαστικά, μία «φθηνή απόσυρση» του υποτιμημένου ελληνικού χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες ομολογιούχους. Το κέρδος της Αθήνας θα επέλθει από το γεγονός ότι οι τίτλοι που θα «αποσυρθούν» διατίθενται σε τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική αξία τους.

Η σημασία του προγράμματος

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του σχεδίου του Eurogroup για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως του 2020, έναντι ενός επιπέδου 144% όπου θα διαμορφωνόταν το χρέος δίχως τις πρωτοβουλίες της ευρωζώνης.

Από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες προβλεπόμενης μείωσης χρέους (144 με 124%), οι 11 σχεδιάζεται να προέλθουν από το εν λόγω πρόγραμμα.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης