Κιμ: Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν δανειοδοτεί την Ελλάδα

Η Παγκόσμία Τράπεζα δεν προτίθεται να δανειοδοτήσει την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λήψη βοήθειας, και θα περιοριστεί μονάχα στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς της χώρα μας, όπως δήλωσε σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Τζιμ Γιόνγκ Κιμ.

«Δεν δανείζουμε χρήματα, δεν δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα», καθώς «δεν είναι μια χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια για δάνειο από την Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Κιμ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Στοκχόλμη.

Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) είναι μέλος στης «οικογένειας» της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank Group) και διαθέτει δάνεια σε κράτη που κατατάσσονται στην κατηγορία «μεσαίου εισοδήματος» ή πιστοληπτικά αξιόπιστες χώρες «χαμηλού εισοδήματος».

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ταξινομηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ανάμεσα στις χώρες που απολαμβάνουν «αυξημένο εισόδημα», μία κατηγορία κρατών που οφείλει να χρηματοδοτεί το Ίδρυμα κι όχι να λαμβάνει πιστώσεις από αυτό.

Τεχνική βοήθεια, εάν μας το ζητήσουν

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε κάνει γνωστό στις αρχές Νοεμβρίου πως η Ελλάδα ζήτησε τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, πέραν των εν λόγω δύο τομέων, ο κ. Κιμ σχολίασε πως η Τράπεζα έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στο να εκτιμά «εάν συγκεκριμένες δαπάνες του κοινωνικού τομέα επιτυγχάνουν πράγματι τα επιθυμητά αποτελέσματα», έχοντας «συνεργαστεί με πολλές χώρες που είχαν παρόμοιες εμπειρίες με αυτές που βιώνουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης».

«Ελπίζουμε να είμαστε χρήσιμοι κάθε φορά που μπορούμε. Αλλά, για μια ακόμη φορά, είμαστε ένας οργανισμός που εργάζεται κατόπιν αιτήματος. Πρέπει να έρθουν σε μας», κατέληξε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε καλή πορεία η Ευρώπη

Ωστόσο, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Ελλάδα, ο κ. Κιμ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει έως τώρα επιτευχθεί στην Ευρώπη.

«Νομίζω πως η πρόοδος που έχει υλοποιηθεί είναι πολύ πραγματική και προσδοκώ συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και πως θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη στο κοντινό μέλλον».
Πηγή: skai.gr