Κατατίθεται προς ψήφιση το φορολογικό

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σχεδόν τα μισά από τα 3 δισ. που θα πρέπει να αποδώσουν οι φορολογικές αλλαγές της επόμενης διετίας καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, επιπλέον φόρους ύψους 1,3 δισ. θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, 230 εκατ. οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ, συνολικά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν κατά 237 εκατ. από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση από τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και τη μείωση επιδοτήσεων κατά 282 εκατ. Τα νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον φόρους ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 700 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ, στα 650 με 1.000 ευρώ.

Το επίδομα
που θα λαμβάνουν οι οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά ανέρχεται σε 40 ευρώ το μήνα από 50 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά βάρη που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και περιορίζει τα οφέλη από τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και του πολυτεκνικού επιδόματος των 500 ευρώ που θα χορηγείται στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Σε προειδοποιητικές κινητοποιήσεις προχωρούν από την πλευρά τους από τη Δευτέρα οι αγρότες, αντιδρώντας στις προωθούμενες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθει το κύριο φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κοντογιάννης, βουλευτής της ΝΔ.

Το νέο φορολογικό είναι "ραντεβού στα τυφλά" για το κράτος και τούς φορολογούμενους, που μπορεί να είναι κατέχοντες, αλλά δεν είναι έχοντες σχολίασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, και η έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου από την τρόικα είναι αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr