ΟΟΣΑ: Θετικοί δείκτες για Ελλάδα - χαμηλή ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη

Σταθεροποίηση της Ελλάδας όσον αφορά την ανάπτυξη καταδεικνύουν οι δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δείκτες της Ελλάδας, ύστερα από μια σχετική πτώση τον Ιούνιο (99,2), κερδίζουν συνεχώς, έχοντας φθάσει το όριο των 100 μονάδων τον Σεπτέμβριο και 100,3 τον Οκτώβριο.

Για την ευρωζώνη στο σύνολό της η ανάπτυξη ωστόσο αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τον δείκτη 100, που θεωρείται το κατώτατο όριο για την τάση της οικονομικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα.

Τον Οκτώβριο ο δείκτης της ευρωζώνης έφθασε με πτωτική τάση στο 99.3. Η Γερμανία που είναι 98.7, υποχώρησε κατά 0.1 σημεία σε σύγκριση με αυτόν του Σεπτεμβρίου, το ίδιο και η Γαλλία που κατέβηκε στο 99.4. Στον συγκριτικό χάρτη των δεικτών, σημεία σταθεροποίησης της ανάπτυξης δείχνει και η Ιταλία με τους δείκτες της στο 99, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά τους, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία φαίνεται να επωφελούνται από μια σχετική επιτάχυνση της οικονομικής τους δραστηριότητας, σύμφωνα με τους δείκτες. Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι δείκτες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν αντίστοιχα 100.3 και 100.5, ενώ στις ΗΠΑ 100.8 και 100.9.

Οι δείκτες για την Κίνα και την Ινδία κερδίζουν 0.1 σημείο τον Οκτώβριο, παραμένουν όμως κάτω του ορίου των 100, έχοντας τους δείκτες τους στο 99.6 και 97.3 αντιστοίχως. Χαμηλές προβλέψεις για την ανάπτυξη παρουσιάζουν οι δείκτες για τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Οι δείκτες αυτοί (indicateurs composites) που έχουν σχεδιασθεί για την πρόβλεψη των σημείων καμπής (ύψιστο και κατώτατο) της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την τάση της, υποδεικνύουν διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες.

Στην ίδια κατάσταση μοιάζει να κινείται και η Βραζιλία, που μάλλον έχασε τη δυναμικότητα της οικονομίας της, κάτι που αναμενόταν τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: skai.gr