Κλείσιμο

Ρεν: Ώς τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για την χρηματοδότηση της Κύπρου

Η απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Κύπρου θα ληφθεί το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου διαβεβαίωσε την Τρίτη ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Ο επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η τρόικα εργάζεται εντατικά, με στόχο να ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου και να διασφαλιστεί ότι εξασφαλίζεται η εξόφληση του δανείου, που η Κύπρος θα πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, εκτίμησε πως όταν ο διεθνής οίκος PIMCO, που διενεργεί τον διαγνωστικό έλεγχο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δώσει την Παρασκευή την ενδιάμεση έκθεσή του, θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2012 τοποθετείται στο 145%-150% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ αποκλείει δανεισμό με χρέος μεγαλύτερο του 120%.

Στο πλαίσιο αυτό, κυπριακοί
οικονομικοί παράγοντες δεν αποκλείουν ακόμα και κούρεμα, σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν περισσότερο.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, κάλεσε τη Ρωσία να συμμετάσχει στον δανεισμό της Κύπρου, πρόταση, όμως, η οποία απερρίφθη από το ρώσο ομόλογό του, Άντον Σιλουάνοφ.

Για επώδυνη η κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που πραγματοποίησε την Τρίτη, ενώπιον του κυπριακού λαού.
Πηγή: skai.gr