Reuters: Τουλάχιστον 40 δισ. ο στόχος της επαναγοράς ομολόγων

Η ευρωζώνη ευελπιστεί πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να «αποσύρει» ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του σχεδίου του Eurogroup για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ως πηγές δύο μη κατονομασμένους αξιωματούχους της νομισματικής ένωσης.

Προσδοκία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πως η Αθήνα θα δαπανήσει 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να επαναγοράσει τουλάχιστον τα 2/3 των τίτλων αξίας 63 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια ιδιωτών πιστωτών.

Τα κερδοσκοπικά Hedge Funds εκτιμάται πως διακατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατάτι λιγότερο από το 50% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έπειτα από το PSI του Μαρτίου.

Τι είναι το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα επαναγοράς χρεογράφων συνιστά ουσιαστικά μία «φθηνή απόσυρση» του υποτιμημένου ελληνικού χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες ομολογιούχους. Το κέρδος της Αθήνας θα επέλθει από το γεγονός ότι οι τίτλοι που θα «αποσυρθούν» διατίθενται στη δευτερογενή αγορά σε τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική αξία τους.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Eurogroup προβλέπει πως το χρέος θα καταπέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το 144% που προβλεπόταν διαφορετικά.

Από αυτές τις 20 εκατοστιαίες μονάδες, οι 11 αναμένεται να προέλθουν από τις επαναγορές ομολόγων.

Η απόφαση του Eurogroup προέβλεπε πως το τίμημα που θα προσφέρει η Αθήνα για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων δεν θα υπερβαίνει την τιμή που διαμορφώθηκε για τους επίμαχους τίτλους την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου.

Παρά ταύτα
, δεδομένου ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να επαναγοράσει χρεόγραφα διαφορετικών εκδόσεων που συνεπώς έχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξης, η τιμή-στόχος για τη χώρα μας θα κυμαίνεται, ανάλογα με το ομόλογο, μεταξύ 25,15% και 34,41% της ονομαστικής αξίας.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου.
Πηγή: skai.gr