Κλείσιμο

Κύπρος: «Προκαταρκτική συμφωνία» με τρόικα – τον Ιανουάριο η πρώτη δόση;

Την επίτευξη μίας «προκαταρκτικής συμφωνίας» μεταξύ της Κύπρου και της τρόικα, που εγείρει το ενδεχόμενο εκταμίευσης της πρώτης δόσης διάσωσης προς τη Λευκωσία στα τέλη του Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βάσος Σιαρλή, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Παρά ταύτα, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Μεγαλονήσου και της τριμερούς προϋποθέτει μία οριστική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, η εκτίμηση αναμένεται να είναι έτοιμη στις 7 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε πως δεν τίθεται ζήτημα «κουρέματος» του κυπριακού δημόσιου χρέους.

«Προσδοκώ πως οι διαβουλεύσεις [με την τρόικα] κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα είναι δύσκολες, πιθανώς πιο δύσκολες από πριν», συμπλήρωσε ο κ. Σιαρλή. Ωστόσο, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε προσφέρει μία εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού κλάδου.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το επιτόκιο των δανείων διάσωσης που θα λάβει η Λευκωσία διαμορφώνεται στο 2,5%, ποσοστό που περιγράφηκε ως «πολύ καλό» από τον κύπριο υπουργό. Το συνολικό κόστος διάσωσης της Κύπρου ενδέχεται να ανέλθει στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που σχεδόν ισοδυναμεί με το σύνολο του κυπριακού ΑΕΠ.

Σύμφωνα
με τις έως τώρα πληροφορίες, το τετραετές πρόγραμμα προσαρμογής που σχεδιάζεται για την Κύπρο προβλέπει μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών και στοχεύει στην επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος της τάξης του 4% του ΑΕΠ έως το 2016.

Έγγραφο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή καλεί, μεταξύ άλλων, για μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα (κατά 6,5 έως 12,5%), διετή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και σταδιακή μείωση του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο (κατά τουλάχιστον 5.000 υπαλλήλους έως το 2016).
Πηγή: skai.gr