Έντονο το ενδιαφέρον των Ρώσων για τις αποκρατικοποιήσεις

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πιο έκδηλο από ποτέ είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Εκτός από τη ΔΕΠΑ, για την οποία η Gazprom έχει ήδη υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά και περιμένει το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Ελλάδα στελέχη των ρωσικών σιδηροδρόμων με στόχο να ελέγξουν τις υποδομές του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρξε συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της δεύτερης.

Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εταιρεία λειτουργίας του ΟΣΕ, η οποία διατίθεται προς πώληση σε ποσοστό έως και 100%. Οι παλαιότερες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει ποσοστό 49% έπεσαν το κενό, καθώς το χλιαρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποθαρρύνθηκε ακόμα περισσότερο από το μειοψηφικό πακέτο που ήταν προς πώληση.

Στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι συνέβαλε και η συμφωνία Hewlett Packard και Cosco, που περιλαμβάνει τη διακίνηση των προϊόντων της HP από το λιμάνι του Πειραιά με τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εν τω μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την αξιολόγηση των υποψηφίων επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με αποκλειστικά κριτήρια το τίμημα, το business plan και την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας. Το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ έχει πρωτίστως γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά, καθώς θα ενισχύσει τον έλεγχό της στην παροχή φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέσω της ΔEΠA, η Gαzprom θα ελέγξει τη δυνατότητα ροής αερίου από το Aζερμπαϊτζάν και μακροπρόθεσμα από άλλες πηγές, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού και του ελληνοβουλγαρικού IGB, που κατασκευάζεται ήδη με τη στήριξη Ευρωπαίων και Αμερικανών και προοπτική να φτάσει μέχρι την Oυγγαρία, και μεταφοράς αερίου από τρίτες πηγές σε χώρες NA Eυρώπης στις οποίες σήμερα είναι μονοπωλιακός προμηθευτής.
Πηγή: skai.gr