Χατζηδάκης: Παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις από την EBRD

Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, για την παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Όπως είπε ο υπουργός σε ημερίδα που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η EBRD, η συνεργασία θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές, αλλά και την εξασφάλιση δανειακών κεφαλαίων από την τράπεζα, για την υλοποίηση επενδύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δασκαλόπουλος: Ζητούμενο η υγιής επιχειρηματικότητα

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ουτοπία την πεποίθηση ότι οι δόσεις που θα πάρει η χώρα μας θα οδηγήσουν την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να σημάνει ρευστότητα στην αγορά απλά θα καλύψει τις ζημιές από το PSI.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και για την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες καθώς πιστεύει ότι δε θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, μόνο η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να ανασυγκροτήσει τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας ωστόσο υπάρχει όπως ανέφερε ένα διαπλεκόμενο καθεστώς μιας μικρής κάστας οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων με τη στήριξη μερίδας του πολιτικού προσωπικού, που βάζει εμπόδια σε αυτό το δρόμο της ανασυγκρότησης.

Μουσουρούλης: Ωθηση στην οικονομία η συμφωνία HP, Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, αναφερόμενος στη συμφωνία HP, Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ότι πέραν του ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα δώσει σε αυτήν ώθηση.

Ανέφερε ότι ο Πειραιάς είχε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και είναι συμφωνία - πιλότος για μεγάλες εταιρείες που μπορούν να αξιοποιήσουν τον Πειραιά για την εφοδιαστική τους αλυσίδα.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας