Κλείσιμο

Κύπρος: Τα «αγκάθια» και τα θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Σκληρή διαπραγματευτική στάση κρατούν η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα - όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος - ενώ σήμερα στη νέα συνάντηση των δυο πλευρών πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν, ενώ σε ασκήσεις λεπτών ισορροπιών βρίσκεται η Κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς τα ταμεία του κράτους έχουν στεγνώσει.

Σημειώνει ακόμα ότι τα θετικά είναι ότι σε κατ΄ αρχήν συμφωνία κατέληξαν την Κυριακή Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα σε όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα. Βασικά αγκάθια στις διπραγματεύσεις είναι το φυσικό αέριο. Η Κυβέρνηση πρότεινε στην Τρόικα όπως ένα μέρος των κερδών πηγαίνει σε υποδομές, ένα άλλο μέρος στις μελλοντικές γενιές και τέλος, ένα τρίτο μέρος να εντάσσεται στον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή του χρέους.

Χάσμα χωρίζει τις δυο πλευρές στη διαγραφή του χρέους της Κυβέρνησης, ύψους 7,2 δισ., προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το συνταξιοδοτικό αποτελεί ένα από τα πιο καυτά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, η κυπριακή υβέρνηση φαίνεται να εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Τρόικα στη διατήρηση του 13ου μισθού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ διαφωνία υπάρχει από τη διαπραγματευτική ομάδα για την πώληση ημικρατικών κερδοφόρων οργανισμών.
Πηγή: skai.gr