Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» και από Γαλλία

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο νέας απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, καθώς εντείνεται η συζήτηση για τυχόν δεύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

«Όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Αθήνας εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναζωπύρωσης του διαλόγου γύρω από το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος», με τον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, να «σπάει» τη γερμανική γραμμή αναφέροντας ότι αντιλαμβάνεται «ως ανοιχτό ερώτημα» την ανάγκη απομέιωσης του χρέους, με προϋπόθεση την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, αινιγματικός εμφανίστηκε από την πλευρά της Ιταλίας ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βιτόριο Γκρίλι, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν «αρκετές επιλογές» για την υποστήριξη της Ελλάδας και ότι η ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της χώρας μας.

Οι σημερινές εξελίξεις καταδεικνύουν την προσπάθεια γεφύρωσης, έστω σε πολιτικό επίπεδο, του χάσματος που έχει ανακύψει μεταξύ του Ταμείου και της Γηραιάς Ηπείρου ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ έχει προτείνει το «κούρεμα» των ελληνικών τίτλων που διακατέχονται από τον επίσημο τομέα της Ευρώπης, που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Μέχρι τη σημερινή εμφάνιση Βάιντμαν, ο οποίος εκπροσωπεί το Βερολίνο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, Γερμανία και ΕΚΤ εμφανίζονταν κατηγορηματικά αντίθετες προς αυτό το ενδεχόμενο.

Τέλος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο κ. Μοσκοβισί έστρεψε το βλέμμα του στις δυσκολίες του αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία, αποσαφηνίζοντας πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΟΝΕ μπορεί να «αντισταθεί στην κρίση» και «να τα καταφέρει».
Πηγή: skai.gr