Eurostat: Αρνητικό το ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο – σαρώνουν οι γερμανικές εξαγωγές

Αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών και παράλληλη μείωση της αξίας των εισαγωγών κατά το μήνα Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, καταγράφει η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Αναλυτικά
, η εποχικά εναρμονισμένη αξία των εξαγωγών της χώρας μας ανήλθε το Σεπτέμβριο στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,326 δισεκατομμύρια σύμφωνα με πρωτύτερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ), σημειώνοντας αύξηση 9,7% σε σχέση με τις εξαγωγές Αυγούστου. Αντίθετα, η εναρμονισμένη αξία των εξαγωγών συρρικνώθηκε κατά 3,2%.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι εξαγωγές Σεπτεμβρίου υπέστησαν πτώση 6,6% σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14%.

Εν τω μεταξύ
, αρνητικό παραμένει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας, καθώς το πρώτο οκτάμηνο του έτους η Ελλάδα κατέγραψε έλλειμμα της τάξης των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ωστόσο συνιστά βελτίωση κατά 13% σε σύγκριση με το έλλειμμα 15,9 δισεκατομμυρίων που παρατηρήθηκε το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Τα μοναδικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημείωσαν μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (101,2 δισ.), η Γαλλία (56,5 δισ.) και η Ισπανία (23,8 δισ.). Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα καταγράφηκαν σε Γερμανία (125,3 δισ.), Ολλανδία (31 δισ.) και Ιρλανδία (29,3 δισ.).

Ούριος άνεμος για την ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή, θετικά είναι τα μηνύματα που δίνει ο χώρος του εμπορίου για την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου ολόκληρη η ευρωζώνη σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 9,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον απόηχο πλεονάσματος 5,2 δισεκατομμυρίων τον Αύγουστο. Τα ποσά αυτά αποτελούν εντυπωσιακά μεγάλες βελτιώσεις συγκριτικά με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2011.

Για ολόκληρο το δελτίο της Eurostat δείτε εδώ.
Πηγή: skai.gr