Λαγκάρντ: Θέλουμε πραγματική, όχι γρήγορη λύση για το Ελληνικό χρέος

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της ευρωζώνης αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να δηλώνει πως αναμένει μία «πραγματική διόρθωση» που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους για τη χώρα μας.

«Προφανώς, από την οπτική γωνία του ΔΝΤ αναμένουμε μία πραγματική διόρθωση, όχι μία γρήγορη διόρθωση [για την Ελλάδα], και αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ένα χρέος που είναι βιώσιμο το ταχύτερο δυνατό», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία.

Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι εταίροι μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες ανησυχίες, καθώς επιθυμούν την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική σταθερότητα και την πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμου χρέους.

Τα σχόλια της κ. Λαγκάρντ έρχονται στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσής της με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν έπειτα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΟΝΕ τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επίμαχης συνέντευξης Τύπου σημειώθηκαν εμφανείς διαξιφισμοί μεταξύ των δύο ηγετών, με τον κ. Γιουνκέρ να εκδηλώνει την προτίμησή του για διετή μετάθεση του στόχου για το ελληνικό χρέος (120% του ΑΕΠ) για το 2022, και την κ. Λαγκάρντ να αντιτείνει πως δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τον συμφωνημένο ορίζοντα του 2020.

Η έριδα μεταξύ του Ταμείου και της νομισματικής ένωσης ουσιαστικά καταδεικνύει τις αποκλίνουσες απόψεις των δύο πλευρών όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έχει προτείνει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακατέχονται από τον επίσημο τομέα της Ευρώπης, ενδεχόμενο που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από Γερμανία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Πηγή: skai.gr