Fitch: Μειώνεται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Μειώθηκε ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά την έγκριση των νέων μέτρων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Fitch.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η χώρα έχει ανάγκη από περαιτέρω απομείωση του χρέους της, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, σημειώνοντας πως η ευθύνη έχει κατά κύριο λόγο ο επίσημος ευρωπαϊκός τομέας.

«Πιστεύουμε ότι μόνο ένας συνδυασμός μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αποποίησης των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει αλλά και μεταφοράς του κόστους στήριξης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), θα μπορούσε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch εκτιμά ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση θα καταφέρει να απαντήσει στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους. Παρά ταύτα, ο κίνδυνος μη υλοποίησης των μέτρων, αλλά και το πολιτικό κόστος, παραμένουν πολύ υψηλά, καθιστώντας τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας από την Αθήνα για δυο επιπλέον χρόνια, όπως επιβάλουν ΕΕ και ΔΝΤ, πολύ δύσκολη υπόθεση.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στα αγγλικά ΕΔΩ
.
Πηγή: skai.gr