Τρόικα: Ασυμφωνίας συνέχεια για το ελληνικό χρέος

Κι ενόσω στην Ελλάδα η διελκυστίνδα με τις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων για τα εργασιακά καλά κρατεί, σοβαρές διαφωνίες συνεχίζουν να υφίστανται και μεταξύ της τριμερούς για την απομείωση του ελληνικού χρέους...

Λιγότερες από δέκα ημέρες απομένουν έως το κρίσιμο Eurogroup της 12ης Νοέμβριου στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί η επιμήκυνση.

Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, πρέπει να βρεθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας λόγω της καθυστέρησης επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Ταμείο εχει προτείνει κούρεμα και των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα τα κράτη - μέλη. Οι κυβερνήσεις όμως απορρίπτουν τέτοιο ενδεχόμενο, και αναζητείται ένας συμβιβασμός με ηπιότερες λύσεις, όπως η επαναφορά ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων κ.α των οποίων όμως η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται.

Η συζήτηση επεκτείνεται επίσης και στη μετάθεση για το 2022 αντί για το 2020 ως έτους – στόχου για να πέσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, ιδέα που μάλλον δεν ενθουσιάζει το Ταμείο.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι εντείνουν την πίεση προς την Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το πακέτο μέτρων. Μετά από καιρό η χώρα μας «φιγουράρει» και πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Eνόψει της συμμετοχής του στη συνάντηση του G20 στο Μεξικό, το Σαββατοκύριακο, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε ότι θα μεταφέρει στους διεθνείς του εταίρους το μήνυμα ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

"Για την Ελλάδα υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα βοήθειας. Τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν. Σε αυτό το πεδίο υπήρξαν καθυστερήσεις», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.
Πηγή: Με πληροφορίες από Καθημερινή