ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


A. Μαυρογιάννης: Προς Ευρώπη δύο ταχυτήτων – επιτεύξιμη η συμφωνία για το ΠΔΠ

Η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ παραπέμπει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων παραδέχθηκε σε διάλεξή του στο London School of Economics ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας, υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

 
Η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ παραπέμπει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων παραδέχθηκε σε διάλεξή του στο London School of Economics ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας, υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όπως εξήγησε ο Κύπριος αξιωματούχος, σε μια πρώτη ταχύτητα φαίνεται ότι οδηγούνται οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης και στη δεύτερη οι υπόλοιπες δέκα χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Εν μέρει αυτός ο διαχωρισμός φαίνεται να είναι αναπόφευκτος, καθώς δε θέλουν ή δεν μπορούν όλοι να πορεύονται με τον ίδιο ρυθμό», σχολίασε ο κ. Μαυρογιάννης. Επανέλαβε ωστόσο πολλές φορές ότι αυτή η διπλή ταχύτητα δεν σημαίνει πως δεν είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και πως δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία και σύμπραξη προς έναν κοινό σκοπό, την ευημερία των πολιτών, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή που αποτελούσαν και το ζητούμενο στον τίτλο της διάλεξής του.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας εξέφρασε την άποψη πως υπό μία τέτοια συνθήκη πρέπει να υπάρχει μια «συντονισμένη διαφοροποίηση» μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν τις δύο ταχύτητες της ΕΕ ή και ενδεχομένως τις τρεις ταχύτητες στο μέλλον, όπως σχολίασε. Σημείωσε ότι οι κινήσεις προς μία στενότερη πολιτική ένωση δεν πρέπει να είναι βεβιασμένες, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι απαραίτητα περισσότερη Ευρώπη, αλλά καλύτερη Ευρώπη.

Επισήμανε ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της ΕΕ αυτή τη στιγμή τη χαμένη αξιοπιστία της και την αίσθηση των πολιτών ότι οι θεσμοί της είναι αποκομμένοι από την καθημερινότητα. Στόχος της κυπριακής προεδρίας, είπε, είναι να αποκατασταθεί αυτή η αξιοπιστία. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΙ, επιδιώκεται ένας συμβιβασμός στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020, που θεωρεί ότι είναι επιτεύξιμος. «Προχωράμε, δεν είμαστε ακόμα στο τέλος του δρόμου», πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάννης σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις στην κυπριακή συμβιβαστική πρόταση επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για απευθείας επέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ΕΚΤ σε περίπτωση ανάγκης βοήθειας των τραπεζών και ότι προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η τραπεζική ένωση.

Σε ερώτηση από το ακροατήριο σχετικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε ότι η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ δεν είναι μια απλή διακυβερνητική συμφωνία, αλλά βασίζεται σε κοινές αξίες και ιδέες. Δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την απόφαση της Άγκυρας να μη συνεργαστεί με την κυπριακή προεδρία της ΕΕ. «Θα είμαστε οι πιο ευτυχείς γείτονες αν τελικά επιτευχθεί λύση στο πρόβλημά μας και η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για κρίση που προκύπτει πρωτίστως από την έλλειψη εμπιστοσύνης, αναφέροντας παράλληλα ότι το ευρώ αντιμετωπίζει εγγενείς αδυναμίες και ότι με τρόπο άπληστο οι χώρες μέλη, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες επί χρόνια ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους, όπως επίσης και τα νοικοκυριά, με «εύκολο χρήμα». Σημείωσε ότι απαιτείται πολιτικό θάρρος και από ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις. Απέδωσε τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην ΕΕ όχι στο ότι θεωρούν το θεσμό κακό, αλλά στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αρθεί στο ύψος των προσδοκιών.

 
Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων
Την Δευτέρα θα υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του...
18.08.2019, 10:45
Μύκονος- Σαντορίνη πρωταγωνιστούν στο ράλι αφίξεων τουριστών
Σαφές στίγμα για τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, την εφετινή...
18.08.2019, 08:53
Μύκονος: Φοροδιαφυγή σε ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών- Η έρευνα της ΑΑΔΕ
Η φοροδιαφυγή με φόντο το νησί των ανέμων και η επιχείρηση με την εξωτική ονομασία «Villa Juanita Dolores».
17.08.2019, 20:51
Ρόδος: Βέβαιος για υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου στην Αφάντου ο Γεωργιάδης
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, σήμερα, στο Twitter, ο υπουργός, στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο...
17.08.2019, 18:18
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις
Κάποια από αυτά τα χρήματα, πάντως,θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου η...
17.08.2019, 17:51
Τα τρία στοιχήματα της κυβέρνησης στο Ελληνικό
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του...
17.08.2019, 14:47
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς μπορείτε να καταθέσετε αίτηση
Παράταση προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας...
17.08.2019, 11:30
Spiegel: Η κυβέρνηση Μέρκελ έτοιμη να σπάσει το δόγμα Σόιμπλε
Αν ο κίνδυνος για ύφεση αυξηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διατεθειμένος να εκδώσει χρέος και να...
16.08.2019, 22:54
Αύξηση εσόδων τον Ιούλιο. 1,7 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.779 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές...
16.08.2019, 11:55
Ανησυχία για την ύφεση στην Γερμανία-«Όχι» της Μέρκελ σε μέτρα
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν θεωρεί στην παρούσα φάση απαραίτητη μια «δέσμη κινήτρων» για την τόνωση της...
15.08.2019, 10:08

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 65  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.