Κλείσιμο

Φέκτερ: Και το 2013 η Ελλάδα στο ευρώ – κλειδί η τρόικα για δόση, επιμήκυνση

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης και το 2013, καθώς τα μέλη της νομισματικής ένωσης είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν τη συνοχή της, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Παρά ταύτα, η κ. Φέκτερ υπογράμμισε πως η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενη δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί μονάχα έπειτα από την έκθεση της τρόικα, επισημαίνοντας πως η ίδια προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση ή μη των συμφωνημένων όρων από την πλευρά της Αθήνας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, η αυστριακή αξιωματούχος υπέδειξε και πάλι την έκθεση της τρόικα ως τη βάση λήψης οποιασδήποτε απόφασης, τονίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας πρέπει να σταθεί εκ νέου στα πόδια της.

Στρέφοντας το βλέμμα της στα διμερή δάνεια, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει εκταμιεύσει η Βιέννη στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης προς την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ τόνισε πως η χώρα μας έχει ήδη αποπληρώσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους, ενώ η απόσβεση του κεφαλαίου θα αρχίσει σε 10 χρόνια.

«Με την οικονομική βοήθεια δεν βοηθήσαμε μόνο τους γείτονές μας, αλλά κατά κύριο λόγο σταθεροποιήσαμε το δικό μας περιβάλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φέκτερ.

Τέλος, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας τραπεζικής ένωσης, εκφράζοντας παρά ταύτα τις επιφυλάξεις της για την πρόταση περί μετατροπής του κρατικού χρέους των μελών του ευρώ σε κοινοτικό.
Πηγή: skai.gr