Κλείσιμο

DPA: Τέλη Νοεμβρίου η επόμενη δόση – Αναμένεται και νέο Eurogroup

Στα τέλη Νοεμβρίου θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο στοιχεία από την τρόικα, επισημαίνει ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα έως τις 15 Οκτωβρίου ώστε στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα να παρουσιαστεί η συμφωνία στους ευρωπαίους εταίρους.

Η Καθημερινή της Κυριακής, επικαλούμενη πηγές από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σημείωνε ότι πιθανότατα θα πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως τις 20 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, η κρίση χρέους στην Ευρωζωνη, το ελληνικό ζήτημα καθώς και η ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ισπανία και την Κύπρο θα απασχολήσουν το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα επιδιώξει θετική δήλωση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για το νέο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες απομένει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να οριστικοποιηθεί το πακέτο. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα υπογράψουν την πράξη έγκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

«Περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup μια καθαρή δήλωση ότι η διαδικασία έχει ένα ορατό τέλος», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κρατική τηλεόραση.

Πάντως, το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, η οποία - όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής - εργάζεται με την υπόθεση ότι το νέο μνημόνιο θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί για το 2014, χωρίς όμως να έχει τη ρητή εξουσιοδότηση του Eurogroup. Αν πάρει την εξουσιοδότηση να εργασθεί σε αυτό το σενάριο επιμήκυνσης, μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις και να ψηφιστούν τα μέτρα ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr