Οι προσδοκίες της Ελλάδας από το Eurogroup

Το πακέτο για τα μέτρα 2013 – 2014 αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει κοινή δήλωση από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ότι υπάρχει πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα.

Το Σάββατο ο κ. Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και στη συνεχεία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γνωστοποίησε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν, και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό επανέλαβε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συνταξιδέψει σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικας για το Λουξεμβούργο και θα έχουν επαφές ως ότου αρχίσει το Eurogroup.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα εν πολλοίς συμφωνημένο πακέτο μέτρων για το 2013 (9 δισ. ευρώ) και για το 2014 (τα υπόλοιπα 4,5).

Επίσης υπάρχει προσέγγιση για τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα τεθούν ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για τη ρήτρα απόκλισης και αντικατάστασης.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένει μία θετική αξιολόγηση από την τρόικα και να εξασφαλίσει την αναγνώριση των ευρωπαίων ομόλογων για την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, η οποία εργάζεται με την υπόθεση ότι το νέο μνημόνιο θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί για το 2014, χωρίς όμως να έχει τη ρητή εξουσιοδότηση του Eurogroup.

Αν πάρει την εξουσιοδότηση να εργασθεί σε αυτό το σενάριο επιμήκυνσης, μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις και να ψηφιστούν τα μέτρα ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις18-19 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι πιθανότατα θα πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως τις 20 Νοεμβρίου.
Πηγή: Με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κυριακής