Κλείσιμο

Ισπανία: Προϋπολογισμός κρίσης με μέτρα και περικοπές 40 δισ. ευρώ

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αποφυγή σε μηχανισμό στήριξης.

Ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ, περικοπή των δαπανών των υπουργείων κατά 12% (μέσος όρος), «πάγωμα» για τρίτο συνεχόμενο έτος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, φόρο 20% επί των κερδών άνω των 2.500 ευρώ στα τυχερά παιχνίδια και τη δημιουργία μίας νέας, ανεξάρτητης αρχής η οποία θα επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά.

Ακόμα η κυβέρνηση αναμένει να εξοικονομήσει άλλα 7 δισ. από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες που διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για υγεία και παιδεία.

Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις από 1-4% και τις υποτροφίες των μαθητών.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό κρίσης, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Η ισπανική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το έλλειμμά της φέτος θα ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ, κάτι που ωστόσο δεν πιστεύουν πολλοί αναλυτές.

Για το για το 2012 ο Μαριάνο Ραχόι χρειάστηκε να πάρει μέτρα ύψους 27,3 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr