ΥΠ.ΟΙΚ.:«Αισιοδοξία» για συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή

Αισιοδοξία ότι το πακέτο των μέτρων θα εχει κλεισει μεχρι την Κυριακή, ενδεχομένως και σήμερα,  εκφράζει το οικονομικό επιτελείο, μετα  την νέα πολύωρη συνάντηση του Γιαννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βραδυ. Οι διαπραγματευσεις θα συνεχιστουν στις 16.00 το απόγευμα.

Όπως δηλωσε μετα τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το kathimerini.gr, «έχουν οριοθετηθεί οι διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή». Διευκρινίζουν ότι η συμφωνία θα τελεί, φυσικά, υπό την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών και των προϊσταμένων της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση, όπως λένε, του κ. Στουρνάρα, ότι θα αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Η έως τώρα συμφωνία αφορά σε 7,5 δισ. ευρώ, από περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση των ορίων ηλικίας  συνταξιοδότησησης και σε 1,5 δισ. από διαρθρωτικά μέτρα.

Επιπλέον, πρέπει να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι , είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου- ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται- και θα επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ' επάγγελμα αγρότες.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα τότε η συζήτηση θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια και θα επανέλθουν στη Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για να κλείσει το πακέτο πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για τη στάση του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι «δεν έγινε δεκτή στην πράξη η πρότασή μου για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα είχαμε τότε συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις φάσεις, (...) αλλά όταν λένε τελευταία στιγμή ‘ελάτε στις διαπραγματεύσεις’, δεν το εννοούν, το λένε αργά και άκομψα.»

Επίσης, καταγράφεται απόκλιση μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, και το προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το ακριβές ποσό των περικοπών που έχει κλειδώσει, καθώς ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για συμφωνία ύψους 8,5 δισ. ευρώ υπολείπονται 3 δισ. ευρώ»

«Θέλουμε να κλείσει η διαπραγμάτευση άμεσα» τόνιζαν από την πλευρά τους οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων και του κ. Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Για πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρίμερη έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου στην οποία έλαβε μέρος.

«Κάνουμε το καλύτερο για να αμβλύνουμε το κοινωνικό κόστος ειδικότερα για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr