Κλείσιμο

«Μανιφέστο Μπαρόζο» για την τραπεζική εποπτεία

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε σχετικό του άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Στο άρθρο του, ο κ. Μπαρόζο αναφέρεται εν συντομία στις προτάσεις της Επιτροπής για το νέο Ενιαίο Μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας που θα παρουσιαστούν στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Ο δρόμος που έχουμε αποφασίσει
να ακολουθήσουμε θα επιτρέψουν ταχεία δράση. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Τραπεζικής Εποπτείας δεν απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης, και η λειτουργία του θα πρέπει να είναι δυνατή έως τον Ιανουάριο του 2013» υπογραμμίζει ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρει μεν ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία δυο χρόνια έχει επιτευχθεί πρόοδος για την εξυγίανση και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, ωστόσο δεν παραγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο πλαίσιο «της περαιτέρω οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτική ενοποίησης που θα επαναπροσδιορίσει τα όρια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.»

«Η κρίση κατέδειξε εμφατικά τις ανεπάρκειες της υπάρχουσας τραπεζικής εποπτείας. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη συνεργασία με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη. Η σχέση μεταξύ του δημόσιου χρέους και του τραπεζικού χρέους πρέπει να σπάσει μια για πάντα. Θα πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος όπου η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων - περισσότερα από 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα - για τη διάσωση των τραπεζών αποδυναμώνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενώ όλο και περισσότερο οι τράπεζες αποφεύγουν το ρίσκο και σταματούν τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια, υπονομεύοντας έτσι περαιτέρω την οικονομία» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπαρόζο, μια ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή εποπτείας θα ανοίξει το δρόμο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καθώς και για την κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον Ενιαίο Μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας βασίζονται σε τρεις βασικές αρχές:

Ενιαία επίβλεψη:
Ο συντονισμός μεταξύ των εθνικών εποπτικών οργάνων στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον αρκετός. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν σε μία χώρα μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της νομισματικής ζώνης. Η κοινή εποπτεία των τραπεζών είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών με τη χρήση κοινών χρηματοοικονομικών δικτύων ασφαλείας.

Αξιοπιστία:
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Τραπεζικής Εποπτείας της ευρωζώνης θα έχει στην καρδιά του την ΕΚΤ. Η επιλογή των καθηκόντων που θα ανατεθούν στην ΕΚΤ θα εξασφαλίσει την αυστηρή, υψηλής ποιότητας, και προληπτική εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη διατήρηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών - και κατά συνέπεια την αύξηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη στο νέο πλαίσιο.

Ο εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ θα πρέπει να διαχωριστεί πλήρως από τις ευθύνες της για τη νομισματική πολιτική. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), θα συνεχίσει να ασκεί τα υφιστάμενα καθήκοντά της, δηλαδή την ανάπτυξη του ενιαίου συνόλου κανόνων για το σύνολο της ενιαίας αγοράς και τη διασφάλιση της σύγκλισης των εποπτικών πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη: Όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από το νέο ευρωπαϊκό εποπτικό σύστημα. Και θα πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και των κρατών μελών της ΕΕ που παραμένουν εκτός της νομισματικής ένωσης, μερικά από τα οποία μπορεί να θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο μηχανισμό ελέγχου.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας