DW: «Αναζητώντας δουλειά στη Γερμανία»

«Αναζητώντας δουλειά στη Γερμανία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Rundschau. Η εφημερίδα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «Ισπανοί και Έλληνες θέλουν να ξεφύγουν από την κρίση» και σημειώνει: «Η κρίση χρέους στις χώρες της νότιας Ευρώπης κάνει τη Γερμανία ελκυστικό τόπο μετανάστευσης για ανθρώπους από το χώρο τη Μεσογείου. Κυρίως άνεργοι Έλληνες και Ισπανοί έψαξαν περισσότερο για ευκαιρίες απασχόλησης στη Γερμανία».

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία εγγράφου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, τα οποία δείχνουν μάλιστα ότι ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων στη Γερμανία,σημείωνε στο τέλος Μαΐου αύξηση 9,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Οικονομικά διαχειρίσιμη η έξοδος της Ελλάδας»

Επικριτικός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Φιλελευθέρων. Ο Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ότι «παρατηρούμε με ανησυχία πόσο έντονα αποσύρονται κεφάλαια από τη χώρα στο εξωτερικό, κυρίως από Έλληνες των ανώτερων στρωμάτων».

Ο κ. Μπρούντερλε επέκρινε και το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η οικονομική εξυγίανση δεν προχωρά και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιδεικνύει αλληλεγγύη εφόσον δεν εφαρμόζονται τα υπεσχημένα. Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σχολίασε ότι «δεν είναι πολιτικά επιθυμητή, αλλά είναι οικονομικά διαχειρίσιμη».

«Iδρύματα με επαγγελματική άδεια φοροδιαφυγής»

Για το ζήτημα της αγοράς από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τεσσάρων CD με ονόματα φερόμενων Γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία η Neue Presse από το Ανόβερο διερωτάται: «Γιατί οι Ελβετοί εκνευρίζονται τόσο κάθε φορά που κάποιος παραδίδει ένα CD στις γερμανικές οικονομικές υπηρεσίες; Απλά επειδή αισθάνονται κάθε φορά ότι έχουν πιαστεί επ’ αυτοφώρω. Επειδή οι τράπεζές τους φαίνονται ακριβώς όπως είναι: ιδρύματα με επαγγελματική άδεια φοροδιαφυγής».

Η Rheinische Post του Ντίσελντορφ διαφωνεί με την τακτική αγοράς CD με ονόματα Γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία και θεωρεί ότι απαιτείται η βελτίωση της φορολογικής συνθήκης μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας, η επικύρωση της οποίας εκκρεμεί στη Γερμανία.

«Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς προβάλλει το προφίλ του 'Ρομπέν των Δασών' της φορολογικής δικαιοσύνης στη Γερμανία. Αφού εκμεταλλεύτηκε στο παρελθόν κάθε ευκαιρία προκειμένου να μπλοκάρει τη φορολογική συνθήκη με την Ελβετία, τώρα προκαλεί ξανά με τη νέα αγορά CD» σχολιάζει η εφημερίδα, εξηγώντας τη στάση του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς -βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών- ως στρατηγική εναντίωσης στη γερμανική κυβέρνηση.
Πηγή: Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής, Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου