DW: Αμφίρροπη η μάχη της Ισπανίας με το χρέος

Η εξεύρεση τρόπων εξόδου από την κρίση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος για την ισπανική κυβέρνηση. Οι στόχοι περιορισμού του κρατικού χρέους κατά 65 δισ. ευρώ και μείωσης του ελλείμματος στο 2,8% περνούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μέσα από σκληρότερες περικοπές, μεταρρύθμιση του δημοσίου, μείωση επιδομάτων ανεργίας και αύξηση του ΦΠΑ στο 21%.

Μπορεί η Ισπανία να βγει από την κρίση με τις δικές τις δυνάμεις;

Εύθραυστη η κοινωνική ειρήνη

Πολλοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες, μεταξύ αυτών και ο Βάλτερ φον Πλέτενμπεργκ, πρόεδρος του Γερμανοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που μίλησε στη DW:

«Η Ισπανία διατηρείται στην επιφάνεια εξαιτίας της λειτουργικής εξαγωγικής της οικονομίας, αλλά αν η παγκόσμια οικονομία δεν αναπτυχθεί όπως πρέπει οι ισπανικές εξαγωγές και συνακόλουθα τα φορολογικά έσοδα της χώρας θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Τότε ο φιλόδοξος στόχος της εξοικονόμησης άνω των 60 δισ. ευρώ θα κινδύνευε».

Οι Ισπανοί πολίτες, σχολιάζει ο Βάλτερ φον Πλέτενμπεργκ, αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα με απρόσμενα ήπιες αντιδράσεις τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν. Ωστόσο θεωρεί ότι οι νέες περικοπές που πλήξουν όλες τις κοινωνικές ομάδες, όπως λέει, μπορεί να διαταράξουν σοβαρά την κοινωνική ειρήνη.

Η έγκριση της χορήγησης έως και 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών ήταν μία ανάσα για τη χώρα. Τώρα υπάρχει η ελπίδα ότι οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια για επενδύσεις ώστε να ξανακινηθεί ανοδικά η οικονομία.

Στενά περιθώρια χειρισμών

Ο Στέφαν Σνάιντερ από τη δεξαμενή σκέψης της Deutsche Bank βλέπει με επιφύλαξη το σχέδιο: «Ένα φαινόμενο της κρίσης στην Ισπανία είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα - συνολικά πάνω από 200% του ΑΕΠ. Η ζήτηση νέων πιστώσεων μπορεί να παραμείνει μέχρι νεωτέρας περιορισμένη. Γι’ αυτό το λόγο είναι μάλλον απίθανο η ισπανική ανταγωνιστικότητα να ανακάμψει γρήγορα μέσω μαζικής χορήγησης δανείων».

Στενά περιθώρια χειρισμών για την ισπανική κυβέρνηση διακρίνει και ο ειδικός των τραπεζών από τη συμβουλευτική εταιρία Roland Berger Ρικάρντο Βέρχαν, ο οποίος βλέπει αναπόφευκτη τη συμβολή και των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας στις περικοπές. Ένας δρόμος προς την ανάπτυξη είναι κατά τον ίδιο η ενίσχυση των εξαγωγών και η καλύτερη εμπορική προώθηση των ισπανικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ η ανεργία στην Ισπανία θα ξεπεράσει το 2012 το 24,5% σύμφωνα με τις προβλέψεις. Στις δύσκολες ώρες που περνούν οι Ισπανοί πολίτες, ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο γιος του Φελίπε παραιτούνται από το 7,1% της ετήσιας αμοιβής τους, που αντιστοιχεί σε περίπου 31.000 ευρώ. Μία χειρονομία που έχει ωστόσο μόνο συμβολική αξία.
Πηγή: Ralf Bosen / Άρης Καλτιριμτζής, Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος