Κένεθ Άροου: Η Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

Σε ηλικία 92 ετών σήμερα ο διάσημος νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Άροου (Kenneth Arrow) μίλησε αποκλειστικά στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, Θάνο Δημάδη.

Ο ΣΚΑΪ επισκέφτηκε τον νομπελίστα οικονομολόγο στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια, στο οποίο ο Κένεθ Άροου έχει ανακηρυχθεί εδώ και χρόνια με τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου καθηγητή οικονομικών. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κένεθ Άροου χαρακτηρίζει την σημερινή οικονομική κρίση ως ένα ιστορικό φαινόμενο που εμφανίζεται μετά από περιόδους μακράς οικονομικής ευημερίας. "Αυτό είναι γνώρισμα της οικονομίας του καπιταλισμού και κάτι αντίστοιχο συνέβη με το κραχ του 1929". "Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι κάθε τέτοια οικονομική κρίση είναι δεδομένο ότι θα εμφανίζεται με αυτοματισμό και περιοδικότητα" σημειώνει προσθέτοντας ότι μία οικονομική κρίση είναι συνέπεια της διαχείρισης της οικονομίας που γίνεται από τις κυβερνήσεις και τους διαμορφωτές πολιτικής (policy makers) και επηρεάζει την αξιοπιστία που νιώθουν οι αγορές, οι επενδυτές και οι δανειστές απέναντι προς όσους δανείζουν ή επενδύουν.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, χαρακτηρίζει αναπόδραστη ανάγκη τον σχηματισμό ενός μοντέλου ομοσπονδιακής κυβέρνησης αντίστοιχου με εκείνου που λειτουργεί στις ΗΠΑ, ώστε και με περιορισμένες οικονομικές εξουσίες. Είναι επικριτικός ως προς την Ελλάδα για την δημοσιονομική ανευθυνότητα που επέδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ενώ εκφράζει την άποψη ότι η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να την ωφελήσει μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά όχι σε μακροπρόθεσμη βάση. Υποστηρίζει ότι παρότι δεν έχει στα χέρια της το εργαλείο της υποτίμησης, "η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει άλλους τρόπους για να οδεύσει προς την δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη". Αναφέρει χαρακτηριστικά τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, η οποία- όπως λεει- "παραμένει εξαιρετικά άκαμπτη στην χώρα", την βελτίωση της συλλογής των φόρων και τον περιορισμό του υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα της. "Αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, μπορεί να ενισχυθούν κάπως οι εξαγωγές και ο τουρισμός της, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν μία χώρα που η οικονομία της έχει τόσα θεμελιώδη προβλήματα, τα οποία δεν θα λυθούν με την έξοδό της από την ευρωζώνη".

Ο νομπελίστας Αμερικανός
οικονομολόγος Κένεθ Άροου μιλώντας στον Θάνο Δημάδη καλεί επίσης τους Έλληνες να εκμεταλλευτούν την σημερινή δύσκολη γι' αυτούς συγκυρία ώστε να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ο Κένεθ Άροου μιλάει και για τον Ανδρέα Παπανδρέου- τον οποίον γνώριζε πολύ καλά σε προσωπικό επίπεδο- ισχυριζόμενος ότι έκανε περισσότερα πράγματα για να επανεκλεγεί παρά για την αναμόρφωση της οικονομίας της Ελλάδας. Στο ερώτημα γιατί ο γιος του και μετέπειτα Πρωθυπουργός δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει ο κ. Άροου επικαλέστηκε την ισχυρή αντίσταση που επέδειξε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως αντιπολίτευση εκφράζοντας την προσδοκία ότι η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει όσα δεν πέτυχαν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια στην χώρα.
Πηγή: skai.gr