Ισπανία: Διαμαρτυρία ανθρακωρύχων εν αναμονή νέων μέτρων λιτότητας

Νέα σειρά μέτρων λιτότητας αναμένεται να ανακοινώσει στο ισπανικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με στόχο την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Ραχόι αναμένεται να εξαγγείλει αύξηση στον ΦΠΑ καθώς και περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και τις παροχές στους ανέργους.

Ήδη από τη Δευτέρα, ο υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστόμπαλ Μοντόρο, είχε προϊδεάσει για την αύξηση του ΦΠΑ, λέγοντας ότι αν περισσότεροι απέδιδαν στο κράτος τον ΦΠΑ, ως όφειλαν, δεν θα υπήρχε ανάγκη να τον αυξήσουν.

Οι εξαγγελίες Ραχόι γίνονται ενώ περίπου 25.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία αναμένεται να συγκεντρωθούν στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις περικοπές των επιδοτήσεων από 301 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 111. εκατ. ευρώ φέτος.

Τα συνδικάτα τονίζουν ότι οι περικοπές θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας και η συγκεκριμένη βιομηχανία θα καταστραφεί.

Οι περισσότεροι από τους ανθρακωρύχους έρχονται από τα Βόρεια της χώρας. Κάποιοι από τους ανθρακωρύχους μάλιστα έφτασαν στην ισπανική πρωτεύουσα με τα πόδια, μετά από πεζοπορία πολλών ημερών. Στην πόλη Λεόν, η διαμαρτυρία των ανρακωρύχων κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι δίνει δυσανάλογα υψηλές επιδοτήσεις σε ένα μη κερδοφόρο μέρος της οικονομίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να δουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο ισπανικό σχέδιο για την μείωση του δημοσίου χρέους.

Όπως σχολιάζει το BBC, τα μέτρα είναι σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και την παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την εκταμίευση εντός του Ιουλίου 30 δισ. για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 100. δισ. ευρώ για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου