Moody's: Υποβαθμισε 28 ισπανικές τράπεζες

Σε μαζικη υποβάθμιση ισπανικών τραπεζών προχωρησε το βραδυ ο οίκος Moody΄s. Συνολικά υποβαθμισε 28 τραπεζες, από μια έως και τέσσερις βαθμίδες, τοποθετώντας μεγάλο μέρος του τραπεζικού κλάδου της χώρας στην κατηγορία "junk".

Η χθεσινη ανακοίνωση της Moody's αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, συνέχεια της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ισπανίας σε Baa3 από A3 στις 13 Ιουνίου.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αύξανε περαιτέρω το χρέος της χώρας. Παράλληλα είχε υπογραμίσει την περιορισμένη πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές.

Στη σχετική ανακοίνωση είχε επισημανθεί ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας θα τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία κατέθεσε τη Δευτερα επίσημο αίτημα προς τους Ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της, με ποσό έως 100 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Πηγή: skai.gr