Κλείσιμο

Εν αναμονή των αποφάσεων για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Εντός του Ιουλίου αναμένεται, εφ’ όσον οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρωθούν ομαλά, να καθοριστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ στην Εθνική, την Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Απομένει να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ του πακέτου των 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση, όμως, είναι να καθοριστούν οι όροι και η δομή του εγχειρήματος, που θα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες από τη νέα κυβέρνηση, διαμορφώνοντας το μέλλον και τη φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος. «Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», υπογραμμίζει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος τράπεζας.

Το ακανθώδες ζήτημα είναι ο καθορισμός των κινήτρων που θα δοθούν στους ιδιώτες για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις. Τράπεζες και επενδυτές περιμένουν τις υπουργικές αποφάσεις για την εξειδίκευση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Τα πολυαναμενόμενα κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα είναι αυτά που θα καθορίσουν τη συμμετοχή ή όχι ιδιωτικών κεφαλαίων στο μεγάλο εγχείρημα.

Με τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα ρυθμίζονται οι όροι μετατροπής των μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos), ο χρόνος έκδοσης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants), ο χρόνος και ο τρόπος άσκησής τους, ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των μετοχών, ο αριθμός των μετοχών οι οποίες θα μπορούν να αποκτηθούν με την άσκηση του warrant, η δυνατότητα παράτασης του χρόνου διάθεσης των CoCos κ.ά.

Σύμφωνα με κείμενο προτάσεων που έχει καταθέσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών: «Προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτός θα συμμετάσχει, κατ’ ελάχιστον, με τους ίδιους όρους με το Ταμείο». Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσέλκυση επενδυτών κάτι που θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι δίχως ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα ικανό να διαχειριστεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις της συγκυρίας θα είναι αδύνατη η αποτελεσματική χρηματοδότηση της οικονομίας ώστε να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση.

Υπέρ του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος είναι και η τρόικα, η οποία γνωρίζει σε βάθος τις δυσλειτουργίες, την αναποτελεσματικότητα και το φτωχό στελεχικό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμιζόταν ότι θα πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα για τη διασφάλιση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας όσων τραπεζών κριθούν βιώσιμες.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα δύσκολο πολιτικά θέμα. Κανονικά, βάσει των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα, η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου, ωστόσο κανένα κόμμα δεν φάνηκε πρόθυμο να υποστηρίξει μια λύση που θα έδινε κίνητρα στους ιδιώτες. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε βασικό θέμα την κρατικοποίηση των τραπεζών που έχουν λάβει κρατική βοήθεια και είναι βέβαιο ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης θα αποτελέσει το πρώτο ισχυρό κρας τεστ που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της νέας κυβέρνησης. Oι καθυστερήσεις και η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων αντανακλούν τον προβληματισμό που επικρατεί για το κατά πόσον εφικτή είναι η διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας των τραπεζών, δεδομένου του μεγάλου ύψους κεφαλαίων που θα εισφέρει ο δημόσιος τομέας για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων

Πέντε είναι τα σημεία-κλειδιά τα οποία θα καθορίσουν το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο τρόπος κάλυψης των ζημιών από την BlackRock, η εποπτική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η δυνατότητα αποτίμησης των νέων ομολόγων στην ονομαστική τους αξία, τα κίνητρα που θα καθορίσουν τον βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση και το πώς θα αντιμετωπιστούν ATEBank και Τ.Τ. είναι αυτά που θα καθορίσουν αν ο τελικός λογαριασμός θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ (που έχουν προβλεφθεί από την τρόικα) ή θα περιοριστεί κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, όπως ελπίζουν οι τράπεζες.
Πηγή: skai.gr